El Festival aposta pel fantàstic català i exhibirà una completa producció internacional de gènere

La 45a edició del Sitges – Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya aposta pel cinema català de gènere amb títols com Insensibles, de Juan Carlos Medina, i El bosc, l’últim treball d’Óscar Aibar. El certamen també comptarà amb el millor cinema fantàstic de producció internacional, amb pel·lícules d’autors de primer nivell com David Cronenberg, Leo Carax, Tsui Hark i Jennifer Lynch, entre molts d’altres.
La 45a edició del Sitges – Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya se celebrarà del 4 al 14 d’octubre del 2012 amb l’ombra d’un imaginari apocalipsi amenaçant des de la seva imatge. Per a obrir aquesta festa del cinema s’ha escollit la producció catalana El Cuerpo, del debutant Oriol Paulo, un thriller psicològic ple de suspens protagonitzat per Belén Rueda, José Coronado, Hugo Silva i Aura Garrido. Es tracta d’una producció de Rodar y Rodar, Antena 3 Films, Televisió de Catalunya i Canal +, distribuïda per Sony Pictures Releasing de España, que s’ha convertit en un dels films més esperats de la collita nacional de l’any.
El cinema català serà també un dels protagonistes de la Secció Oficial del Festival, amb dos títols que optaran al Premi Maria a la Millor Pel·lícula, el principal guardó del certamen, basat en el popular personatge robòtic del clàssic Metrópolis, de Fritz Lang. El primer és Insensibles, òpera prima de Juan Carlos Medina, una faula fantàstica apassionant que enfonsa les seves arrels a la Guerra Civil espanyola i que protagonitza Àlex Brendemuhl. La segona pel·ícula és El bosc, basada en un relat d’Albert Sánchez Piñol que el mateix autor ha adaptat per a la gran pantalla, protagonitzada per l’actor nord-americà Tom Sizemore.
MÉS TÍTOLS DE LA SECCIÓ OFICIAL La Secció Oficial –tant dins com fora de competició– oferirà un ventall variat i ampli de la collita fantàstica de l’any. Així, es podran veure les últimes apostes de directors com David Cronenberg, amb Cosmópolis, protagonitzada per Robert Pattinson i basada en la novel·la de Don DeLillo; Leo Carax, amb l’aclamada Holy Motors, un bonic homenatge a l’imaginari cinematogràfic europeu; Tsui Hark i la seva epopeia en 3D Flying Swords of Dragon Gate, un dels grans èxits locals de l’any a Xina; i Jennifer Lynch, guanyadora del Festival el 2008 i que torna amb un relat aterridor sobre un serial killer titulat Chained.
Sitges 2012 donarà també cabuda en aquesta Secció Oficial al cine de gènere més esperat pel públic, com són les produccions nord-americanes Sinister, d’Scott Derrickson, en què Ethan Hawke s’enfronta a un terrorífic cas paranormal, o dues pel·lícules que renoven l’imaginari del Mal, com són la producció de Sam Raimi The Possesion, dirigida per Ole Bornedal (un habitual a Sitges), i Lovely Molly, la nova pel·lícula d’Eduardo Sánchez, un dels creadors d’El proyecto de la bruja de Blair (projectada a Sitges 1999).
Cal destacar també dos autors la tornada dels quals esperaven tots els amants del gènere: Pascal Laugier, responsable de la polèmica Martyrs, que presentarà la seva impactant The Tall Man, protagonitzada per Jessica Biel, i l’indiscutible director de culte Don Coscarelli portarà la seva esperada John Dies at the End, amb Paul Giamatti al capdavant del seu repartiment. No es pot deixar de citar en aquest apartat dominat pel terror la presència del remake del clàssic slasher americà de 1981, Maniac. Produïda per Alexandre Aja (Alta tensión) i protagonitzada per un extraordinari Elijah Wood, farà passar una bona estona als addictes a les emocions fortes.
En l’apartat d’apostes més atípiques, destaquen el gran èxit de Sundance i una de les sorpreses de l‘actual cartellera d’Estats Units com són la comèdia de ciència ficció Safety no Guaranteed, de Colin Trevorrow, i la negríssima comèdia britànica Sightseers, de Ben Wheatley (director de l’aclamada Kill List), una de les sensacions de la Secció Quinzena dels Realitzadors de l’últim Festival de Cannes.
El Festival de Sitges també acollirà la presència obligada de l’apocalipsi en aquest any marcat per la fi dels temps, amb la violentíssima The Day, de Douglas Aarniokoski, o el film de segments coreans Doomsday Book, codirigit per Kim Jee-wong (Encontré al diablo) i Yim Pil-Sung (Hansel and Gretel). Però aquesta no serà l’única presència del cinema coreà en la programació, representat en la Secció Oficial també per Nameless Gangster, de Jong-bin Yun, una de las sensacions del box-office del seu país enguany i un autèntic tour de force del seu protagonista Choi Min-sik (Old Boy).
SECCIONS PARAL·ELES La Secció Oficial Panorama, dedicada a un espectre de gènere pur i de vocació independent clara, aportarà títols com The Pact, de Nicholas McCarthy, un innovador i esgarrifós relat de fantasmes que acaba de ser tot un èxit sorpresa a les taquilles del Regne Unit, i també Tower Block, de James Nunny Ronnie Thompson, un film d’horror real al voltant del setge al qual un franctirador amagat sotmet als inquilins d’un bloc d’apartaments.
La cada vegada més popular Secció Noves Visions, dedicada a apostes radicals, transgressores o experimentals, tindrà en el seu apartat de ficció apostes del nivell de Keyhole, l’última producció d’un dels grans autors del cine actual com és Guy Maddin (un clàssic de Sitges), Mystery, de Lou Ye, pel·lícula que va obrir Un Certain Regard en l’últim Cannes, o For Love’s Sake, d’un altre habitual del Festival com és Takashi Miike. En la part documental, Noves visions presentarà treballs tan prestigiosos com Room 237, de Rodney Ascher, obra que gira entorn a l’univers sorgit i generat per El resplandor, d’Stanley Kubrick.
Casa Àsia, la secció dedicada al cine del continent asiàtic de gènere, obrirà les seves portes amb Gang of Wasseypur, epopeia criminal índia de més de quatre hores de durada i que marca una fita en el cinema d’aquest país. Altres títols destacats seran Ace Atorney, de Takashi Miike, o la pel·lícula essencial d’arts marcials Wu-xia, de Peter Chan, que recupera per al cinema el mític actor “Jimmy” Wang-Yu.
Anima’t, a banda de la selecció habitual de curtmetratges, oferirà llargmetratges celebrats com The King of Pigs, de Yeun Sang-Ho, vist a la Quinzena dels Realitzadors de Cannes; la producció txeca Alois Nebel, de Tomás Lunák, i The Suicide Shop, debut al cinema d’animació del prestigiós realitzador gal Patrice Leconte, concebuda en un espectacular 3D. A més, Anima’ t reivindicarà la figura de l’animador japonès Sugii Gisaburo, col·laborador íntim del mític Osamu Tezuka, presentant la premier del seu últim títol, The Life of Budori Gusuko, així com algun dels seus treballs previs i un documental sobre la seva obra.
Un any més, Sitges Family presentarà una selecció del millor cinema fantàstic per als més petits, com l’exitosa producció animada japonesa en 3D Naki on Monster Island, de Takashi Yamakazi.
Per als amants de les emocions més fortes i noctàmbules, Sitges ha preparat un programa de maratons on es podran veure, entre moltes altres pel·lícules, Zombie Ass, de Noburo Iguchi, i la britànica Cockneys vs. Zombies, de Matthias Hoene.
Les franges destinades a les projeccions retrospectives tindran com a protagonista el Cinema de Culte, amb una selecció de pel·lícules de gènere que al llarg dels anys han quedat atrinxerades en l’imaginari popular. Aquesta retrospectiva il·lustrarà el llibre d’aquesta edició del Festival, dedicat precisament al món de les cult movies.
I encara en l’espectre restrospectiu, Sitges 2012 celebrarà el centenari de Nikkatsu, l’històric estudi cinematogràfic japonès, amb una sessió doble dins la secció Mondo Macabro.
COL·LABORACIONS I INICIATIVES  Sitges 2012 manté la seva col·laboració amb la Filmoteca de Catalunya, programant de forma coordinada la secció Seven Chances, i realitzant una sessió especial preparada per la Filmoteca al voltant de la figura d’Antoni Padrós, un sorprenent autor experimental català dels anys 70 de qui es projectarà el seu film Shirley Temple Story.
Filmin, el millor portal de cinema on line de l’Estat espanyol, ha arribat a un acord amb el Sitges – Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya per a oferir mitjançant la seva plataforma algunes de les estrenes programades en l’edició d’aquest any del certamen. Aquestes premieres es podran veure a Filmin des del dia següent a la seva projecció al Festival i durant un període determinat de temps.
El Festival s’alia en aquesta edició amb 3XL, el canal juvenil de TV3, per a explorar el món fantàstic de la BBC. Sitges 2012 obre una finestra a la televisió de gènere, centrada en les novetats però també en una mirada retrospectiva. Per a aquesta primera incursió, el Festival ha escollit el món de la producció televisiva de la BBC dels últims anys, que ha perfilat amb un gran èxit una extensa tradició del gènere fantàstic, com la mítica sèrie Doctor Who o l’exitosa i revolucionària visió de Sherlock, el personatge de Conan Doyle, o altres produccions que s’han convertit en culte instantani en tot el món com Misfits, Psychoville i The Fades. El Festival de Sitges realitza aquesta proposta amb la col·aboració del canal juvenil de TV3 3XL i amb el suport de la BBC.
Por vuitè any, Sitges comptarà amb el Jurat Carnet Jove, creat per primera vegada en l’edició del 2005, gràcies a la col·laboració entre la Direcció General de Joventut de la Generalitat de Catalunya, el Carnet Jove i el Sitges – Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya. Els cinc joves que formen el jurat seran els encarregats de lliurar el Premi Carnet Jove a la Millor Pel·lícula de l’Oficial Competició, i el Premi a la Millor Pel·lícula de la Secció Midnight Xtreme.
Sitges 2012 agraeix especialment el suport de les institucions, patrocinadors i col·laboradors que, un any més, fan possible la celebració del Festival, així com també el del públic que cada edició converteix el certamen en un punt de trobada imprescindible per als amants del cinema.