Les noves tendències del cinema de terror arribaran a Sitges 2012

‘Antiviral’ i ˝The ABCs of death’ s’exhibiran a una edició del Festival que comptarà amb la presència de la darrera pel·lícula de Dario Argento

El Sitges – Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya s’ha consagrat com una catapulta de prestigi per projectar nous talents del cinema de terror i, a la vegada, noves maneres de representar aquest gènere. És la reflexió que en fa el seu director, Àngel Sala, que ha aprofitat una trobada amb els fans celebrada ahir, dijous 12 de juliol, a la FNAC del Triangle de Barcelona per subratllar l’aposta de Sitges pels directors emergents i avançar noves confirmacions que estaran a la graella del Festival, que se celebrarà entre el 4 i el 14 d’octubre. Tota aquesta saba nova, que engloba diferents estils sota la mateixa bandera de la innovació, també estarà representada en la present edició del certamen amb pel·lícules com The ABCs of death, V/H/S, Antiviral, Excision o You’re next. Totes elles són el màxim exponent d’aquest canvi de tendència del cinema fantàstic i de terror. Un cop d’autoritat per mostrar el que alguns ja coneixen com el talent del nou mil·lenni.

David Cronenberg i el seu fill Brandon posaran la nota de color en un duel generacional que ja van iniciar al Festival de Cannes i que, a Sitges més que a cap altre lloc, reflecteix l’evolució que ha experimentat el gènere en els últims anys. Així, mentre el pare presenta l’obscur drama Cosmopolis, amb el mediàtic Robert Pattinson al capdavant del repartiment, l’hereu dels Cronenberg debuta al festival amb Antiviral, una història que retrata l’obsessió d’una adolescent que es dedica a vendre virus de celebritats als seus malaltissos fans.

Ara bé, si del que es tracta és d’acontentar els seguidors més fervorosos, aquesta missió li correspon a The ABCs of death. Original en el plantejament i en l’execució, la pel·lícula reuneix 25 directors de tot el món –tots ells, evidentment, vinculats al cinema fantàstic o de terror– i els adjudica una lletra de l’alfabet. El seu repte: escollir una paraula a partir d’aquesta lletra i, com si es tractés d’una cadena creativa, rodar un curtmetratge basat en la mort que tingui la paraula seleccionada com a eix central. Un joc de pistes rocambolesc per fer les delícies d’un públic que també hi ha dit la seva. I és que l’última lletra de l’abecedari, la que fa 26, estava reservada pel director amateur que fos més votat en el concurs T is for Toilet. En aquest cas, Lee Hardcastle.

En una línia similar, V/H/S també és el resultat final d’una convenció de directors d’antologia, entre els quals hi ha Adam Wingard, David Bruckner o Ti West. Cadascun d’ells s’ha encarregat d’un dels diferents curts que conformen aquesta pel·lícula coral, basada en un grup de delinqüents sapastres que són contractats per recuperar una cinta de vídeo. Un cadàver rodejat d’antigues cintes VHS és el punt de partida d’una història que, a mesura que avança, es torna cada cop més esgarrifosa.

Igualment violenta, però amb un punt més còmic i surrealista, arriba el film Excision, escrit i dirigit per Richard Bates. L’argument se centra en una estudiant pertorbada que té com a única meta triomfar en el camp de la medicina, tal com li ha inculcat la seva controladora mare. Això la portarà fins a situacions extremes, en què haurà de superar el rebuig social que generen les seves fantasies sexuals i la seva afició a la cirurgia macabra. Una obra sagnant i delirant que molts han definit com a Carrie dirigida per John Waters.

I, finalment, You’re next. Un títol suggerent en què Adam Wingard agafa el subgènere slasher i el gira com la pell d’un conill per transformar completament les històries de psicòpates sanguinaris i, de pas, guanyar-se la complicitat de l’espectador amb un resultat final certament original. La història comença amb una família que es reuneix per celebrar l’aniversari de bodes dels seus pares. A partir d’aquí, la irrupció d’una banda d’assassins amb misterioses intencions els esgarrarà la festa.

I com que el nou talent no existiria sense la influència dels veterans cineastes que els han obert pas i mostrat el camí a seguir, els joves directors del terror del nou mil·lenni tindran a Sitges 2012 un padrí d’excepció: Dario Argento. L’artífex d’obres mestres com Suspiria i Profondo Rosso, serà present a Sitges amb el seu nou llargmetratge: Dracula 3D, una producció d’Enrique Cerezo protagonitzada per Thomas Kretschmann (Millor Actor a Sitges 2007), Rutger Hauer, Asia Argento, Marta Gastini i Unax Ugalde.